Uzman Diyetisyen Dilara Karakaş ile Yeni Bir Sen İçin Adım At...

İnsülin Direnci İçin Öneriler

İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Beslenmeli Nelere Dikkat Etmeli?

İnsülin direnci toplumumuzda giderek daha sık rastlanan bir sağlık sorunu haline gelmektedir. İnsülin direnci için önerilere kulak vermeden önce bu durumun sebeplerinin araştırılması adına doktor muayenesinden geçmenizi öneririm. İnsülin direnci sebepleri arasında; işlenmiş ve paketli yiyeceklerin tüketiminin artması, yüksek glisemik indeksli besin tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörler yer almaktadır. İnsülin direnci varlığında insülin hormonuna karşı yanıt oluşturan hücrelerin bu hormona karşı duyarlılıklarının azalması görülmektedir. Bu durumda vücut kan şekerini dengeleyebilmek için normalden daha fazla insülin üretimine başlamaktadır. Böylece yüksek kan şekeri ve yüksek insülin seviyeleri görülmektedir. İnsülin direncinde beslenme tercihlerimiz ve tükettiğimiz besinlerin glisemik indeksleri çok önemlidir. Çünkü insülin direnci ve sağlıksız beslenme arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu yüzden insülin direnci için önerilere kulak vermek önemlidir.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, insülin direncinin gelişimine katkıda bulunabilir ve mevcut durumu kötüleştirebilir. Örneğin glisemik indeksi yüksek olan rafine şekerler ve işlenmiş karbonhidratlar kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olur. Bu durum, pankreasın daha fazla insülin üretmesine ve hücrelerin insüline karşı duyarlılığının azalmasına sebep olabilir. İnsülin direncinde beslenme ve medikal tedaviler, kan şekerini düzenlemeye, insülin duyarlılığını iyileştirmeye ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olmaktadır. İnsülin direnci olan kişiler yaşam tarzı değişiklikleri ile insülin direncini düşürebilmektedirler.

İnsülin Direncini Düşürmek İçin Önerilen Yaşam Şekli Değişiklikleri Şunlardır:

İnsülin direnci olan kişiler yaşam tarzı değişiklikleri ile insülin direncini düşürebilmektedirler. İşte uzmanından insülin direnci için öneriler:

  • Sağlıklı beslenme insülin direnci tedavisinde en önemli adımdır. Lif, vitamin, minerallerden zengin ve glisemik indeksi düşük besinleri beslenme planına ekleyin.
  • Porsiyon kontrolüne dikkat edin, insülin direnci diyeti yaparken sağlıklı yiyeceklerin tüketiminde de aşırıya kaçmayın.
  • Besinlerin pişirilmesinde kızartma-kavurma yerine, fırında veya buharda pişirme yöntemleri kullanın.
  • Basit şeker, glikoz şurubu, katkı maddeleri içeren aşırı işlenmiş paketli yiyeceklerden uzak durun.
  • Trans yağ tüketimi sınırlandırın, yerine sağlıklı yağları tüketin.
  • Hareketli bir yaşam tarzı ve düzenli fiziksel aktiviteyi hayat tarzı haline getirin.
  • Fazla kilo ve özellikle karın bölgesinde yağlanma insülin direncini artırmaktadır. Sağlıklı beslenme programı ile ideal kilo ağırlığına inin.
  • Yeterli ve kaliteli uyku, hormon dengesini ve insülin duyarlılığını iyileştirebilmektedir. İnsülin direnci için önerilerimizden bir diğeri uyku ortamınızı ve sürenizi düzenlemeniz.
  • Karbonhidrat içeren besinleri tek başına değil yanına süt/yoğurt/peynir/kefir gibi protein kaynağı veya fındık/ceviz/badem gibi sağlıklı yağ kaynağı besinler ile tüketin. 
  • Tam tahıllı besinlerin tüketimine dikkat edin (Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği/pirinç yerine bulgur vb.)
  • Lif alımının artması ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesi için meyve sularını değil kendisini tüketin. Meyve suyu yerine kendisini tüketin. Lif alımını arttırarak. Meyveler karbonhidrat içeren besinler olduğundan insülin direnci için önerilerimizden bir diğeri de tüketirken porsiyon miktarlarına dikkat etmeniz.
  • Kilonuza göre günlük tüketmeniz gereken su miktarına ulaşın.

İnsülin Direnci İçin Öneriler Almak Üzere Beslenme Uzmanına Danışın

Tüm bu maddeler insülin direncini düşürmek ve hayat kalitesini yükseltilmekte en önemli basamaklardır. Tamamı bir bütün olarak değerlendirilerek özellikle tedavi sürecinde dikkat edilmelidir. Bu yaşam tarzı değişiklikleri ve insülin direnci için önerilerle birlikte medikal tedaviye ihtiyaç kalmadan insülin direncinin kırıldığı veya mevcut medikal tedavinin olumlu yönde etkilendiği birçok hasta bulunmaktadır. 

Diyabet başta olmak üzere birçok sağlık problemine sebep olabilecek insülin direncini düşürmek için mutlaka tedavinizi bir doktor ve diyetisyen eşliğinde planlamalısınız.

Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı ve İnsülin Direncinde Beslenme Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 963 22 69