- Konu Başlıkları
- Kalp Hastalarının Yemesi Gereken Besinler Neler?
- Kalp ve Damar Hastalıklarında Rol Oynayan Etmenler Nelerdir?
Kalp Hastalarının Yemesi Gereken Besinler Neler?
Kalp damar hastalığı, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunudur ve bu durumla baş etmek için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek hayati bir önem taşır. Kalp sağlığını korumak ve hastalığın ilerlemesini önlemek için kalp damar hastalıklarında beslenme düzenine uygun besinleri tüketmek, kan basıncını kontrol altında tutmak ve kolesterol seviyelerini düzenlemek oldukça önemlidir. Kalp damar hastalıklarında beslenmenin rolü çok büyüktür. Kalp damar hastalıklarından korunmak veya tedavi için de ideal kiloda olmak büyük bir öneme sahiptir.
Kalp ve Damar Hastalıklarında Rol Oynayan Etmenler Nelerdir?
Kalp hastaları için beslenme düzeni oluşturmadan önce bu rahatsızlığa yol açan etmenlerin bilinmesi gerekir. Kalp rahatsızlığı;
-
Yaş
-
Fazla yağlı ve kolesterollü beslenme
-
Şişmanlık
-
Kalıtsal yatkınlık (ailede görülmesi)
-
Tansiyon yüksekliği
-
Şeker hastalığı
-
Sigara kullanımı
-
Aşırı stres
-
Hareketsizlik
Bu risk faktörleri bulunan kişilerde, kanda kolesterol veya trigliserid yüksekliği de varsa kalp hastalığına yakalanma riski artar.
İşte kalp dostu bir beslenme planını destekleyen bazı öneriler ve kalp hastalarının yemesi gereken besinler;
-
Düşük Yağlı Beslenme: Kalp damar hastalıklarında beslenme sırasında sağlıklı bir alışkanlık edinmek için doymuş yağ ve trans yağlardan kaçının. Bu tür yağlar, kolesterol seviyenizi artırabilir. Bunun yerine, sağlıklı yağ kaynakları olan zeytinyağı, avokado, balık gibi yağları tercih edin.
-
Taze Meyve ve Sebzeler: Yapılan bilimsel çalışmalar kalp damar hastalıklarında beslenme için bol miktarda meyve ve sebze tüketmeyi önemini vurgulamaktadır. Aldığınız meyve ve sebzeler ile vücudunuzda antioksidan, lif ve vitamin içeriğini arttırabilirsiniz.
-
Tam Tahıllı Ürünleri Tercih Etmek : Glisemik indeksi yüksek yani kan şekerinizde ani yükselmelere sebep olan poğaça, kurabiye, beyaz ekmek gibi basit şeker içeren, vücudun aslında ihtiyaç duymadığı besinlerden uzak durulmalı. Kalp damar hastalıklarında beslenme için bunun yerine tam tahıllı ürünleri tercih ederek, lif alımınızı artırabilir ve kan şekerini dengeleyebilirsiniz.
-
Sağlıklı Yağlar Tüketmek : Kuyruk yağı, tavuğun ve sakatatların yağlı yerleri yerine balık, ceviz, chia tohumu gibi Omega -3 yağ asidi içeren sağlıklı yağlar tüketiniz. Kalp ve Damar hastalıklarında beslenme sırasında bu yağlar mutlaka listenizde olmalı.
-
Düşük Tuz Tüketimi: Günlük almamız gereken tuz miktarı 5 g dır. Bu miktardan fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olabilir. Kalp hastaları için beslenme önerilerinden bir diğeri olarak da tuz tüketimini sınırlayıp kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
-
Pişirme Yöntemlerinizi Değiştirin : Kalp damar hastalıklarında beslenme alışkanlıklarında kızartma, kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri terk edip fırın, ızgara, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
-
Düzenli Egzersiz : Kalp hastalıklarında beslenme ile birlikte düzenli egzersiz yapmak, kalp damar sisteminizi güçlendirir.
-
Alkol Tüketimini Sınırlama: Kalori değeri çokça yüksek olan alkol, kolesterol ve tansiyon değerlerinde düzensizliğe neden olur. Kalp damar hastaları için beslenmede dikkatli ve olurken mümkün olduğunca alkol kullanımı kısıtlanmalıdır.
-
Su Tüketimine Dikkat Etme : Kalp hastaları için beslenme önerilerimizden bir diğeri de su tüketimi ile alakalı. Su, kalp hastaları için oldukça önemlidir. Bütün hücrelerimizin sağlıkla çalışması için ihtiyacı olan su içimine dikkat edilmeli, günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
Kalp damar hastalığı veya diğer sağlık problemleri söz konusu olduğunda beslenmenizi diyetisyen eşliğinde düzenlemek çok önemlidir. Siz de kalp hastalarının yemesi gereken besinler, kalp hastalıklarında beslenme düzeni hakkında bilgi almak ve kalp hastaları için beslenme önerilerimizi öğrenmek için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.