- Konu Başlıkları
- Gastrite Ne İyi Gelir? Gastriti Olanlar Nasıl Beslenmelidir?
- Gastrit Nedenleri
- Gastrit Hayat Kalitenizi Etkilemesin
- Gastrit Tanı ve Tedavi
Gastrite Ne İyi Gelir? Gastriti Olanlar Nasıl Beslenmelidir?
Gastrit, mide zarının iltihaplanması olarak tanımlanır ve genellikle midenin iç kısmını kaplayan mukoza dokusunun hasar görmesi sonucu meydana gelir. Mide mukozası, mideyi enzimler, mide asidi ve çeşitli mikroorganizmalardan koruyan bir bariyer görevi görmektedir. Bu bariyerin zarar görmesi asit ve sindirim sıvılarının mide zarını iltihaplandırmasına yol açabilmektedir. İltihaplanma, bağışıklık sisteminin tepkisiyle birlikte gastrit oluşumunu tetiklemektedir. Bu durum, mide iç yüzeyinin zarar görmesi ve mide asidi ile diğer sindirim sıvılarının mide zarına zarar vermesiyle oluşmaktadır.
Gastrit nedenleri çeşitlidir ve her yaş grubunda ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Gastrit ani başlangıçlı, akut veya kronik olarak görülebilmektedir. Akut gastrit tedavi edilmezse kronik gastrite dönüşebilir.
Gastrit Nedenleri
Akut veya kronik olabilen gastrit nedenleri şu şekildedir:
Helicobacter Pylori Enfeksiyonu: Bu bakteri, en yaygın gastrit nedenlerinden biridir ve ülserlere de sebep olabilmektedir.
Aşırı Alkol Tüketimi: Alkol, mide astarını tahriş edebilir ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir.
Bazı İlaçlar: Özellikle uzun süreli ve yüksek dozda alınan nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), mide astarına zarar verebilmektedir.
Stres: Özellikle uzun süreli veya kronik stres durumu yaygın görülen gastrit nedenlerindendir, mide mukozasının iltihaplanmasına neden olabilmektedir.
Otoimmün Durumlar: Bazı otoimmün hastalıklar, vücudun kendi mide astarı hücrelerine saldırmasına neden olabilir.
Diğer Faktörler: Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları gastrit oluşumu üzerinde önemli etkiye sahiptir. Alışılmış aşırı yemek yeme, zararlı pişirme yöntemlerini tercih etme, düzensiz beslenme, paketli gıdaların aşırı tüketimi, baharatlı-yağlı-acılı-tuzlu besinleri sık ve çok tüketme, çay-kahve ve alkol tüketimi zamanla midede harabiyete neden olarak gastrit oluşumunu tetikleyen nedenler arasında yer alan faktörler arasındadır.
Gastrit Hayat Kalitenizi Etkilemesin
Gastrit bireylerin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen birçok belirti gösterebilmektedir. Akut gastritin ani başlayan belirtileri olabilirken, kronik gastrit bazen belirti göstermeyebilir. Yaygın olarak görülen gastrit belirtileri şunlardır:
· Mide Ekşimesi
· Hazımsızlık
· İştah Kaybı
· Üst Karın Bölgesinde Ağrı veya Rahatsızlık
· Karın Şişkinliği
· Mide Bulantısı ve Kusma
· Karında yanma veya ağrı hissi
· Koyu renkli dışkı
· Hıçkırık
· Kanlı Kusma
Gastrit Tanı ve Tedavi
Gastrit genellikle tıbbi öykü, fizik muayene ve bazen endoskopi gibi tıbbi testlerle teşhis edilmektedir.
Tedavi: Gastrit tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Helicobacter pylori enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi, NSAID'lerin kullanımının azaltılması veya durdurulması, asit düşürücü ilaçlar ve mide koruyucular vb. tedavi yöntemleri doktor kontrolünde uygulanmaktadır.
Diyet ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Gastrit belirtileri doğru beslenme programı uygulanarak önemli oranda kontrol altına alınabilmektedir. Gastrit için önerilen ve önerilmeyen besin ve yiyecekleri gastrit için beslenme önerileri adlı yazımızdan okuyabilirsiniz.
Gastrit tedavisi yapılmadığında; ülser, mide kanseri, mide kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Doktor tarafından gastrit tanısı alan bireyler, doktorunun önerdiği ilaç tedavisine ek olarak uzman diyetisyen tarafından hazırlanan gastrit hastalığında beslenme diyeti ile hastalığın ciddi boyuta ulaşması engellenebilmektedir. Gastrite ne iyi gelir, öğrenmek için bir sonraki yazımı okuyabilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı ve Gastrit Tedavisinde Beslenme Hakkında Bilgi Almak İçin Bize Ulaşabilirsiniz.