Uzman Diyetisyen Dilara Karakaş ile Yeni Bir Sen İçin Adım At...

Gastriti Olanlar Nelerden Uzak Durmalı?

Gastrit Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri

Gastrit belirtileri doğru beslenme programı uygulanarak önemli oranda kontrol altına alınabilmektedir. Bu sebeple beslenme programında yapılacak değişiklikler hastalığın seyri için çok önem taşımaktadır.

Gastrit Hastaları İçin Öneriler

Gastrit teşhisi konulmuş bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve semptomları yönetmek için bir dizi önlem almaları gerekir. Şimdi, gastrite ne iyi gelir, öğrenelim.

·        Gastriti olan bireylerin az az ve sık sık beslenmesi, besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmesi gerekmektedir.

·        Gastriti hastalarının öğün planlaması çok önemlidir. Ara öğünlerin atlanması sonucu sonraki öğünde fazla miktarda yemek yenmemelidir.

·        Sigara tüketimi ve stresten uzak durulmalıdır.

·        Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmemelidir.

·        Kişi günlük tüketmesi gereken su miktarına ulaşmalıdır.

·        Mide asidi üretimini artıran mandalina, portakal, greyfurt, çilek gibi asitli meyveler tüketilmemelidir.

·        Gazlı içecekler, kahve, çay, alkol, aşırı yağlı ve baharatlı besinler tüketilmemelidir.

·        Kuru baklagiller şişkinliğe sebep oluyor ise tüketilmemelidir.

·        Asprin gibi mide astarını etkileyen ve tahrip edebilen ilaçlar doktor kontrolünde olmadan kullanılmamalıdır.

·        Diyetisyen kontrolünde eliminasyon diyeti yapılarak iyi gelmeyen, rahatsızlık oluşturan besinler beslenme programından çıkarılmalıdır.

Gastrit Hastaları İçin Beslenmede Önerilmeyen Besinler

Uzman kontrolünde hazırlanan bir beslenme programı, gastrit hastalarının şikayetlerini azaltmada oldukça etkili olacaktır. Bu diyet listesi ile beraber aşağıdaki gastrit hastaları için önerilerimize kulak verebilirsiniz:

·        Çay, Kahve, Kakao, Çikolata, Hazır Meyve Suları, Asitli İçecekler, Limonata

·        Yağda Kızartılmış Et / Sucuk / Pastırma gibi Şarküteri Ürünleri

·        Yağda Kızartılmış Hamur İşleri (Pişi vb.)

·        Ekşi Yoğurtlar

·        Baharatlar (Ketçap, Hardal, Sirke vb.)

·        Ekşi ve Kabuklu Meyveler

·        Hazır Çorbalar, Et Suyu Çorbaları, Tarhana- Domates Çorbası

·        Tahin, Pekmez, Tahin Helvası

·        Sütlü Tatlı ve Meyve Kompostoları Dışındaki Tatlılar

·        Turp, Salça, Zeytin, Kurutulmuş Meyve

Yukarıdaki gastrit hastaları için öneriler genel öneriler olup bireysel özellik ve beslenme alışkanlıklarına göre rahatsızlık vermediği durumda diyetisyen kontrolünde günlük diyete eklenebilir.

Gastriti Olanlar Ne Yemeli? Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrit hastaları için beslenme düzenli aralıklarla olmalı, küçük porsiyonlar tercih edilmeli ve yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Mide sağlığınızı destekleyecek aşağıdaki besinler gastrit tedavisinde tüketilebilmektedir:

  • Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler:

Koyu yeşil yapraklı sebzeler midenin kendi kendini tedavi etme sürecine destek olan A, C, K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum yönünden zengindir. Gastrit tedavisi ve tekrarlanmaması için; lahana, kuşkonmaz, brüksel lahanası, ıspanak, bezelye, yeşil fasulye gibi sebzeleri beslenme programınıza eklemelisiniz.

  • Az Yağlı Proteinler:

Proteinlerin vücutta hasarlı hücrelerin onarılmasına destek olduğundan mide zarının iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Ancak tam yağlı proteinler yerine az yağlı proteinler tercih edilmelidir. Aşırı yağ tüketimi sindirimi zorlayabilir, mide asit üretimini artırabilir ve hatta mide zarındaki iltihaplanmayı ülsere çevirebilir ve kanama riski oluşabilir.

Bu nedenlerde yağlı protein kaynakları yerine; yağsız et, balık, soya ürünleri, baklagiller, az yağlı süt ve yoğurt tüketimi gastrit hastaları için beslenme düzeninde bulundurulmalıdır.

  • Flavanoid İçeren Besinler:

Gastritin en yaygın nedenlerinden olan Helicobacter bakterisiyle savaşan flavanoidler, parlak renkli meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Bakteri ile savaşarak belirtilerini azaltır ve gastritin yayılıp ülsere çevrilmesini engeller. Bu sebeple flavanoid bakımından zengin besinlere kereviz, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak, biber, kızılcık gastrit hastaları için beslenme programında yer verilmelidir.

  • Probiyotik Besinler:

Özellikle yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi probiyotik gıdalar sindirimi artırıp bağırsak sağlığına iyi gelerek gastrit tedavisinden önerilen gıdalardandır.

  • Lif İçeren Besinler

Gastrit hastaları için önerilerimden bir diğeri de bol lifli gıdalar. Lif içeren tam tahıllı gıdalar, fasulye gibi sebzeler, fındık ve omega-3 açısından zengin olan balık tüketimi gastrite iyi gelir.

Beslenme Düzeni ve İlaçlı Tedavi ile Gastrit Kontrol Altında Tutulabilir!

Gastrit tedavisi yapılmadığında kronikleşen ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir hastalıktır. Gastrit tedavisinde medikal tedaviye ek olarak beslenme tedavisi çok önemlidir. Gastrit belirtileri doğru beslenme programı uygulanarak önemli oranda kontrol altına alınabilmektedir.

Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı ve Gastrit Hastaları İçin Beslenme Hakkında Bilgi Almak İçin Bize Ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 963 22 69