Uzman Diyetisyen Dilara Karakaş ile Yeni Bir Sen İçin Adım At...

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Düzeni ve Kahvaltı

Sağlıklı ve Doyurucu Beslenme Önerileri – Okul Çağı Çocuklarında Kahvaltı En Önemli Öğün!

Okul çağı çocuklarında beslenme, çocukların beslenme alışkanlıkları kazandığı ve doğru beslenme temellerinin atıldığı bir süreçtir. Okul döneminde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları çocukların sağlıklarının korunmasında ve büyüme/gelişme sürecinin olumlu yönde etkilenmesinde rol oynar.

Okul çağı çocuklarında kahvaltı öğünü, sağlıklı beslenme sürecinin ilk adımı ve en önemli noktalarından biridir. Çünkü kahvaltı öğünü çocukların fiziksel, bilişsel ve akademik performansları üzerinde büyük bir öneme sahiptir.

Çocuklar İçin Sağlıklı Kahvaltının Önemi

Sağlıklı bir kahvaltı, çocuklara vücutlarının büyüme ve gelişme süreçlerinde gerekli olan temel besin öğelerini sağlar. Bunun dışında ise sağlıklı bir kahvaltıyla başlayan okul çağı çocuklarında beslenme rutini şu faydaları sağlar:

1) Enerji Sağlar

Uzun bir gece uykusunun ardından vücut enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Okul çağı çocuklarında kahvaltı, günün ilk saatlerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlar ve kan şekeri düzeyini dengeler.

2) Bilişsel Fonksiyonları Geliştirir

Bilimsel araştırmalar, kahvaltı yapan çocukların dikkat, konsantrasyon ve hafızada iyileşme gösterdiğini belirtir. Kahvaltı öğününü atlamayan çocukların öğrenme ve okul performansı olumlu yönde etkilenir.

3) Yeterli Besin Ögesi Alımını Sağlar

Okul çağı çocukları için beslenme ve kahvaltı, çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü ile kalsiyum, demir, B vitaminleri ve lif gibi önemli besin maddelerini içermelidir.

4) Açlık ve Yeme Davranışlarını Düzenler

Çocuklar için sağlıklı kahvaltı, ani kan şekeri düşüşlerini engelleyerek öğle yemeğine kadar olan sürede yaşanabilecek aşırı açlık hissini önler. Bu durum çocukların gün içinde daha sağlıklı yeme alışkanlıklarının geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.

5)Sağlıklı Vücut Ağırlığını Destekler

Okul çağı çocuklarında beslenme ve kahvaltı düzeni sağlandığında genellikle çocuklar, gün içinde daha az kalori alır ve daha sağlıklı vücut ağırlığını koruma eğilimindedir. Bu sebeple kahvaltı öğününün atlanmaması çocuklarda obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

6) Okul Performansını İyileştirir

Kahvaltı yapan çocuklar, genellikle okulda daha iyi performans gösterirler. Daha yüksek enerji seviyeleri ve bilişsel fonksiyonlar, derslere olan katılımı ve akademik başarıyı artırabilir.

Yapılan araştırmalarda okula giden çocukların en fazla atladıkları veya geçiştirdikleri öğünün kahvaltı olduğu görülmüştür. Kahvaltı yapmadan güne başlayan çocuklarda birçok olumsuz belirtiler gözlenmektedir.

Okul Çağı Çocuklarında Kahvaltıyı Atlamak Nelere Neden Olur?

Sabah erken saatlerdeki derse yetişmek ya da biraz daha fazla uyumak için atlanan kahvaltı öğünü, çocuklarda bazı olumsuzluklara yol açar:

1. Enerji Eksikliği

Kahvaltı, günün ilk öğünü olarak çocukların vücuduna enerji sağlar. Atlanan kahvaltı, çocukların gün boyu yorgun ve bitkin hissetmelerine neden olabilir.

2. Bilişsel Performansta Düşüş

Okul çağı çocuklarında kahvaltı öğünü, öğrenme ve hafıza gibi bilişsel işlevler için önemlidir. Kahvaltı atlanması çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon zorlukları ve okul performansında düşüşe yol açabilmektedir.

3. Beslenme Eksiklikleri

Çocuklar için sağlıklı kahvaltı öğünü, çocukların günlük vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini almasına yardımcı olur. Kahvaltı atlanması, çocuklarda besin eksikliklerinin gelişme riskini artırabilir.

4. Kan Şekeri Düzensizlikleri

Okul çağı çocuklarında beslenme düzeni ve sabah kahvaltısı, kan şekeri seviyelerini dengeler. Kahvaltı yapılmaması, kan şekeri dalgalanmalarına ve enerji seviyelerinde düşüşe neden olabilir. Kahvaltı öğününün atlanması ile çocuklarda enerji eksikliği ve fiziksel aktivitede azalma görülebilmektedir.

5. Aşırı Yeme ve Kilo Alımı

Okul çağı çocuklarında kahvaltının atlanması, gün içinde daha fazla açlık hissedilmesine yol açar ve bu da aşırı yeme davranışlarına ve uzun vadede kilo alımına neden olabilmektedir.

6. Duygusal ve Davranışsal Sorunlar

Düşük enerji seviyeleri ve kan şekeri dalgalanmaları, çocukların ruh halinde değişikliklere ve duygusal dengesizliklere yol açabilir. Bu durum, öğrenme ve sosyal etkileşimler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.

Okul Çağı Çocuklar İçin Beslenme Düzeni Oturtmak Çok Önemli

Çocuklarımızın gece boyu uyku sonrası ortalama 8-10 saatlik açlık sonucunda yeni güne daha enerjik başlamaları, anlama ve algılama kapasitelerinin artması, hatırlama ve bilişsel performanslarının ve öğrenme faaliyetlerinin artması için sabah kahvaltısı ile güne başlanması çok önemlidir.  Okul çağı çocuklarında beslenme ve çocuklar için sağlıklı kahvaltı hakkında bilgi almak isterseniz Çocukluk Döneminde Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı İçin Bize Ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 963 22 69