Uzman Diyetisyen Dilara Karakaş ile Yeni Bir Sen İçin Adım At...

Okula Giden Çocuklar Kahvaltıda Ne Yemeli?

Çocuklar İçin Sağlıklı Kahvaltı Seçenekleri Nelerdir?

Okul dönemi çocukların enerji düzeyinin artması, anlama ve algılama kapasitelerinin gelişimi, hatırlama ve bilişsel performanslarının gelişimi ve öğrenme faaliyetlerinin artması için kahvaltı önemli bir öğündür. Bu sebeple sabahları geç kalkmak ve erken saatte iştahın olmaması gibi nedenlerle çocuklarda kahvaltı öğünü atlanmamalıdır.

Bu noktada uzman kontrollü olarak çocuklar için kahvaltı seçenekleri oluşturulabilir. Çocukların sevmedikleri besinleri farklı pişirme yöntemleri ve karışımların içinde sunarak veya eğlenceli tabaklar haline getirerek yemelerini sağlayabiliriz. Çünkü çocuklara kahvaltı alışkanlığı, sağlıklı besinler ile kazandırılmalıdır. Besin değeri düşük, yüksek yağ ve rafine karbonhidrat / şeker içeren kahvaltılar çocuklara faydadan çok zarar sağlayabilmektedir. Çocuklar için kahvaltı, gün boyunca ihtiyaç duyacakları enerjiyi ve besinleri sağlayacak dengeli bir beslenme olmalıdır. Sağlıklı bir kahvaltı, çeşitlilik ve dengeli besin gruplarını içermelidir.

Çocuklar İçin Kahvaltı Önerileri – Doyurucu Dengeli ve Sağlıklı Tabaklar Hazırlayın

Sağlıklı kahvaltı alışkanlığı, çocukların gün içinde dikkatlerini sürdürmelerine, okul başarısını artırmalarına ve genel sağlık durumlarını korumalarına katkıda bulunabilir. Peki çocuklar için kahvaltı seçenekleri neler olabilir?

1)Protein Kaynakları

Büyüme ve gelişme için yeterli ve kaliteli protein kaynaklarının kahvaltıda bulunması şarttır. Eğer çocukların yumurta alerjisi gibi yumurta yemesine engel bir durum yok ise mutlaka yumurta kahvaltı öğününe mutlaka eklenmesi gereken bir besindir. Kalsiyum, protein ve probiyotik açısından zengin peynir-yoğurt-süt gibi besinler de çocuklar için kahvaltı seçeneklerinde yer almalıdır.

2)Tam Tahıllar

Çocuklarda B vitamini, demir, magnezyum ve lif açısından zengin tam tahıllı ekmekler ve tahıl gevrekleri de çocuklar için kahvaltı programına eklenmelidir.

3)Yağlı Tohumlar

Çocuklar için kahvaltı seçeneklerinde hem enerji bakımından hem de Omega 3 yağ asidi bakımından zengin ceviz, fındık, badem veya fıstık içi gibi yağlı tohumlar, doğal fındık/fıstık ezmesi veya yeşil zeytin-siyah zeytine yer verilmelidir.

4) Meyve-Sebzeler

Gün içerisindeki hem gerekli vitamin-mineral alımı hem de posa alımını sağlayabilmek amacıyla çiğ sebze ve meyvelerin de çocuklar için kahvaltıya eklenmesi sağlıklı bir tercih olabilmektedir. Domates, salatalık, taze biber, maydanoz, tere ve roka gibi yeşillikler eklenmelidir.

Çocuklar İçin Kahvaltı Önerileri

1.Seçenek: Süt + Haşlanmış Yumurta + Beyaz Peynir + Tam Buğday Ekmeği + Domates + Salatalık + Zeytin + İstenilen Yeşillikler

2.Seçenek: Sebzeli Omlet/ Menemen + 2 Adet Ceviz İçi + Tam Tahıllı Ekmek + Salatalık + Ballı Süt

3. Seçenek: Peynirli Sebzeli Tost + Doğal Meyve Suyu (Şekersiz) + Zeytin + Kuru Meyve

4. Seçenek: Tam Tahıllı Un ve Meyve ile Hazırlanan Mini Pancakeler + Fındık veya Badem + Süt +

Domates + Peynir + Salatalık

5.Seçenek: Süt veya Yoğurt + Taze Meyveler + Şekersiz Granola veya Yulaf + Bal veya Pekmez

Dışarıda sürekli olarak yenilen hazır simit, poğaça, açma, çikolatalı ekmek gibi kahvaltı seçenekleri çocukların doymuş yağ alımını ve kalori alımını artırır. Besin değeri düşük, yüksek yağ ve rafine karbonhidrat / şeker içeren kahvaltılar çocuklara faydadan çok zarar sağlayabilmektedir. Bu tür besinlerin sık ve fazla tüketimi obezite başta olmak üzere; insülin direnci, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları temel oluşturabilmektedir. Çocuklar için kahvaltı önerileri almak, çocukluk döneminde beslenme danışmanlığı hakkında bilgi edinmek için bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Randevu Al
Randevu Al +90 (212) 963 22 69